Kripto Mokėjimų Naudos Analizės

Į ateitį orientuotas teisės aktų laikymasis: Kas keičiasi?

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023 m. gruodžio 6 d. 4 min perskaityti

Vilius Barbaravičius

Toliau gilinamės į Europos Sąjungos kriptoaktyviųjų vertybinių popierių reglamentavimo sistemos pokyčius.

koingatinis žėrutis

Tai turi būti įgyvendinta iki 2024 m. pabaigos, todėl mums, CoinGate, ir visai kriptovaliutų bendruomenei labai svarbu suprasti ir prisitaikyti prie būsimų pokyčių, kurie turės įtakos sąskaitų faktūrų išrašymo procedūroms ir naudotojų patikrinimui.

Nauji pokyčiai

Pagal naują reguliavimo sritį aptartas ankstesniame mūsų straipsnyje, CoinGate, kaip ir kiti kriptovaliutų ir virtualiojo turto paslaugų teikėjai (VASP) Europos Sąjungoje, privalo taikyti patobulintas naudotojų tikrinimo procedūras. 

Juose numatyta, kad savarankiškai prieglobą turinčias pinigines naudojantys naudotojai bus kruopščiau tikrinami. Pakeitimai pritaikyti siekiant padidinti naudotojų ir prekybininkų sandorių saugumą ir skaidrumą.

Finansų rinkų politikos formavimo patariamosios komisijos įžvalgos

At a neseniai įvykęs susitikimas vadovaujama finansų ministrės Gintarės Skaistės, Komisija pabrėžė, kad svarbu nustatyti naujus kriptovaliutų paslaugų teikėjų priežiūros modelius. Vienas iš svarbių pokyčių yra tai, kad Lietuvos bankas suteiks leidimus ir prižiūrės VASP riziką ribojančią priežiūrą. Tai reiškia, kad įmonės turėtų būti pasirengusios išsamiam deramo patikrinimo procesui licencijavimo etape.

Be to, bendrą kriptovaliutų bendrovių reguliavimo priežiūrą vykdys Lietuvos bankas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Tai pabrėžia Vyriausybės įsipareigojimą valdyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką kriptovaliutų sektoriuje.

Be to, mūsų patarėja teisės klausimais Agnė, neseniai dalyvavusi Fintech Hub, vietos FŽP ir Lietuvos banko organizuotame renginyje, pateikė svarbių įžvalgų apie VASP atitiktį AML/CTF reikalavimams ir teisinius klausimus. Agnė pabrėžė, kad, nepaisant to, jog egzistuoja MiCA reglamentas, VASP vis dar jaučiamas teisinio aiškumo trūkumas. 

Ji susimąstė: 

"Nepaisant to, kad buvo suformuluotas MiCA reglamentas, kelionė link vienareikšmiško reguliavimo aiškumo vis dar yra pradiniame etape, todėl VASP, nesant galutinių EBI ir EVPRI reguliavimo standartų, susiduria su giliais klausimais. Tačiau labai svarbu pabrėžti, kad, nepaisant technologinių skirtumų, kriptovaliutų ir tradicinių finansų įstaigų teikiamų paslaugų esmė išlieka analogiška. Kelias yra nusėtas neatsakytų klausimų, tačiau mūsų žingsniai yra tvirti siekiant sukurti aiškesnį reguliavimo klimatą, taikant laipsniškas priemones."

Praktinės pasekmės pirkėjams ir prekybininkams

Vartotojams, kurie atlieka operacijas iš vienos VASP į kitą, operacijų patirtis išlieka sklandi, be pastebimų pokyčių. Tačiau tie, kurie nori įsigyti prekių ar paslaugų iš mūsų partnerių prekybininkų naudodamiesi savarankiškai talpinamomis piniginėmis, pastebės niuansų pokyčius.

Pirkėjai privalės atskleisti savo vardus ir pavardes. Tačiau, jei pirkinio vertė bus didesnė nei 1000 EUR, atlikto iš savarankiškai prieglobą turinčios piniginės, pirkėjai privalės atlikti asmens tapatybės / paso patikros procesą.

CoinGate aktyvus požiūris

"CoinGate" tvirtai siekia užtikrinti, kad mūsų brangūs klientai ir partneriai prekybininkai šiuos reguliavimo pokyčius įveiktų itin lengvai ir aiškiai. 

Imamės kruopščių priemonių, kad naujieji tikrinimo reikalavimai būtų sklandžiai integruoti į mūsų veiklos sistemą ir sumažėtų bet kokie galimi nepatogumai mūsų naudotojams.

Naudotojų ir prekybininkų navigacijos žingsniai

Mūsų vertinamiems pirkėjams ir prekybininkams svarbiausia žinoti ir laikytis šių besikeičiančių tikrinimo normų. Pirkėjai raginami susipažinti su niuansuotais tikrinimo reikalavimais, pagrįstais sandorio verte, ir būti pasirengę prireikus pateikti reikiamą informaciją.

Patariame prekybininkams nuolat informuoti apie besikeičiančias sąskaitų faktūrų išrašymo procedūras ir aktyviai informuoti apie šiuos pakeitimus savo klientus, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas ir reikalavimus atitinkantis operacijų atlikimas.

Ateities pokyčių numatymas

Nors šie pakeitimai apibrėžia tiesioginius reguliavimo pakeitimus, kriptovaliutų sritis yra dinamiška ir gali būti toliau tobulinama. Mes, CoinGate, atidžiai stebime reguliacinį pulsą ir esame pasiryžę informuoti savo naudotojus ir partnerius bei pasiruošti bet kokiems papildomiems pakeitimams, kurie gali įvykti.

Žengdami į šią besikeičiančią paradigmą, esame optimistiškai nusiteikę ir tikimės, kad tokia pažanga sustiprins kriptografinį kraštovaizdį, skatindama saugesnę ir reguliuojamą ekosistemą, naudingą tiek naudotojams, tiek prekybininkams, tiek paslaugų teikėjams.

Esame be galo dėkingi už nuolatinį naudotojų ir prekybininkų pasitikėjimą bei paramą ir patikiname, kad nenuilstamai stengiamės užtikrinti sklandžią ir saugią kriptografinių aktyvų patirtį šioje besikeičiančioje reguliavimo epochoje.

Parašė:

Vilius Barbaravičius

Vilius yra patyręs tekstų autorius ir bitkoinų entuziastas, besispecializuojantis blokų grandinės ir kriptovaliutų temose. Jis dirba CoinGate nuo 2018 m., rašo tinklaraščius, socialinės žiniasklaidos turinį, pardavimo medžiagą, naujienlaiškius, DUK ir kt. Jis nenuilstamai siekia žinių ir geresnio kriptovaliutų pramonės supratimo, o tai jam padeda kasdien kurti prasmingą ir įdomų turinį.